Diyarbakır İli Sur İlçesi’nde Yerinden Edilen Ailelerin Temel Haklara ve Kamu Hizmetlerine Erişimi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi tarafından toplanan verilere göre; ilk sokağa çıkma yasağının başladığı 16 Ağustos 2015 tarihinden 31 Ocak 2017 tarihine kadar, yaklaşık 18 ay boyunca başta Diyarbakır (100 kez) olmak üzere, Mardin (23 kez), Hakkari (19 kez), Şırnak (13 kez), Bitlis (4 kez), Batman (3 kez), Muş (2 kez),Tunceli (2 kez), Elazığ (1 kez) toplam 10 il ve en az 39 ilçede aralıksız olarak sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

TÜİK’in 2014 nüfus sayımı verilerine göre, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan etkilenen alanlarda 1 milyon 809 bin kişi yaşamakta olup, 15 mahallesinde 100 günden fazla süreyle şiddetli çatışmaların yaşandığı Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 6000’den fazla aile yerinden edilmiştir. Bu sayı ilçe nüfusunun %40’dan fazlasına karşılık gelmektedir. Yaşanan çatışmalar neticesinde Sur İlçesinden göç etmek zorunda kalan ailelerin çoğu Diyarbakır’ın diğer semtlerine ve ilçelerine dağılmıştır.

Yaşanan bu çatışmalı süreçte yerinden edilen ailelerin barınma, sağlık, eğitim vb. gibi temel insan haklarına erişimi konusunda çok ciddi eksiklikler meydana gelmiştir. Bu süreçte göç etmek zorunda kalan ailelerle detaylı mevcut durum analizlerinin yapılması ve ailelerin ilgili Kamu Kurumu, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Hizmetlerine ulaşmalarına katkı sunmak amacıyla bir proje uygulanmaya başlamıştır.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından yürütülen “Diyarbakır İli Sur İlçesinde Yerinden Edilen Ailelerin Temek Haklara ve Kamu Hizmetlerine Erişimi projesi 1 Ağustos 2017 tarihi itibariyle başlamıştır. 1 Ağustos 2017 – 1 Mart 2018 tarihleri arasında yürütülecek olan saha çalışmasıyla, yerinden edilen ailelere ulaşmaya, ihtiyaçlarını belirlemeye, temel hak ve hizmetlere ulaşmalarına odaklanılacaktır. 

RAPOR:

İlgili Yazılar

en_GBEnglish (UK)